V petek, 5. 5. 2017, smo izvedli tehniški dan ob dnevu Evrope. Letosmo raziskovali Poljsko.

Zjutraj smo se zbrali v jedilnici šole, kjer so učenci, ki so se udeležili mednarodnega srečanja v okviru  projekta Erasmus+,  predstavili državo, največja mesta, kulinariko, znamenitosti, šolski sistem in njihove aktivnosti na Poljskem.

Delo smo nadaljevali po razredih:

  • Delo prvošolcev je temeljilo na risanki Bolek in Lolek.
  • Drugošolci so izhajali iz risanke in pravljice Medvedek Uhec. Na koncu dneva so izdelali razglednico in poslali pozdrave iz Poljske.
  • Učenci 3. a so se po malici ob PPT pogovorili, kaj je Evropa kot celina in kaj kot zveza držav. Spoznali so Poljsko. Predstavili so delo skupin in se razdelili v štiri skupine, risali so zemljevid in označevali poljska mesta, izdelovali so grb in zastavo, iskali slike s pomočjo računalnika in jih umestili v zemljevid in iskali države Evropske unije.
    Učenci so bili za delo zelo zavzeti in so skupen izdelek izdelali po navodilih. Sami so bili z nastalim zelo zadovoljni. Izjava učenca: “Delovali smo kot Evropa”.

Učenci 3. b so najprej poiskali zanimivosti o Poljski. Nato so si ogledali risanko Medvedek Uhec v poljščini in slovenščini in obe primerjali med seboj. Izdelali so tudi okvir za sliko v obliki medvedka.

  • Učenci 4. in 5. razreda so izdelali osebno izkaznico Poljske in se naučili plesati mazurko. Poleg tega so ustvarjali na lesene ploščice, risali so tradicionalno poljsko vas.
  • Šestošolci so bili razdeljeni v več skupin. Raziskovali so znamenite Poljake in izdelali knjigo, pripravljali kvize in križanke o znamenitih Poljakih in o Poljski.
  • Sedmošolci in osmošolci so ustvarjali skupaj. Učili so se poljščine in izdelali poljsko – slovenski slovar, iskali so recepte tradicionalnih poljskih jedi in izdelali knjigo receptov, izdelovali lizalke in Lokomotivčke Tomaže, kuhali sadni napitek s cimetom, poljske palačinke s smetano, poljski kolač z jabolki in poljske medenjake.
  • Devetošolci so se prelevili v turistične vodiče in izdelali turistične vodnike po znamenitostih Poljske.

 

Nastale izdelke smo predstavili na stojnici  na osrednji prireditvi ob dnevu Evrope, ki je bila v torek, 9. 5. 2017 na Grajski pristavi. V kulturnem programu sta sodelovala Nina Bokša in Matic Petek.

 

                                                                                                                                  zapisala: Nataša Kolar, prof.

Poglejte video Oda radosti v izvedbi 4. a.

dav