EKO dan, 7. 4. 2018

V soboto, 7. 4. 2018, smo imeli učenci 1.–9. razreda imeli EKO dan.

Dan smo pričeli s skupnim uvodom v jedilnici, kjer smo prisluhnili ekopredstavnikoma šole. Učenci prvih razredov so se pogovarjali o ločevanju odpadkov. Izdelali so opozorilne table z namenom, da bi opozorili ljudi, česa ne smejo odmetavati v naravo. Bili so tudi na ustvarjalnih delavnicah v Grajskem centru za družine Ormož. Učenci 2. a in 2. b razreda so se pogovarjali o zdravem načinu življenja ter o jogi.

O smereh neba, zdravem načinu življenja in prehrani so se pogovarjali tretješolci. Ogledali so si tudi glinokop, kjer so izvedli akcijo pobiranja smeti.  Učenci 4. razredov so izvedli delavnice na temo voda ter si skupaj ogledali čistilno napravo. Tudi petošolci so se pogovarjali o zdravem načinu življenja, kasneje pa so skupaj z razredniki izvedli čistilno akcijo pobiranja smeti. Kot večina drugih razredov so se tudi učenci 6. razredov pogovarjali o zdravem načinu življenja. Pogovarjali so se tudi o zdravi prehrani. Našli so tudi čas za pogovor  o ekološkem načinu čiščenja in osebni higieni. Sedmošolci so prisluhnili predavanju o mladih v svetu energije. Osmošolci smo izdelali didaktične pripomočke iz odpadnega materiala, izvedli smo tudi akcijo pobiranja smeti na ormoškem stadionu ter očistili koše, predtem pa smo se naučili speči kruhov narastek z jabolki iz kruha, ki v gospodinjstvu ostaja. Devetošolci so smeti pobirali v parku, našli pa so tudi čas za pogovor o okolju prijaznih načinih prevoza.

Kot zaključek pa dodajava še misel Luise L. Hay: »Mi vsi uporabljamo isti zrak, zemljo in vodo. Vsi smo povsem soodvisni drug od drugega.«

 

                                                                                                                       Maša Baum in Pia Šek, 8. a
1. razred

2. razred

EKO DAN V 2. RAZREDU

7. 4. 2018 smo na šoli imeli eko dan. Kljub soboti, je bil dan prav poseben. Najprej smo se zbrali v jedilnici šole, kjer smo imeli skupen uvod. Nato smo drugošolci šli v učilnico 9, kjer smo nadaljevali pogovor o zdravem načinu življenja. Izkazali smo se z veliko mero znanja o tej temi. Učiteljice so nam povedale, da se bomo naučili različnih tehnik sproščanja, ki nam bodo koristile v šoli, pa tudi doma. Učiteljica Aleksandra nas je pred malico popeljala na potovanje na krilih domišljije. Zatemnili smo učilnico, učenci smo se ulegli na blazine in z zaprtimi očmi poslušali. Predstavljali smo si, da smo postali metulji. Bilo je res zanimivo.

Po malici nas je obiskala gospa Tanja Prosnik Žunec, učiteljica OŠ Stanka Vraza. Šli smo v telovadnico. Sezuli smo copate in nogavice ter prisluhnili zgodbici. Spoznali smo pajka Ogabka. Ob pripovedovanju smo na različne načine sodelovali z gibanjem: pletli smo pajkovo mrežo, stali kot drevesa, bili čmrlji, mačke, psički, naredili smo veliko kačo,…. ter se ob tem sproščeno in umirjeno zabavali.

Potem smo z delom nadaljevali v učilnici. Naučili smo se različnih gibalnih vaj, ki jih lahko izvedemo na stolu. Naučili smo se tudi, kako se pravilno izvedejo vaje z naslovom »pozdrav soncu«. Izdelali smo si kartončke s sličicami. Tako bomo lahko med poukom s kakšno minuto za zdravje poskrbeli za boljše počutje in lažje razmišljanje.

Vtisi in dogodki tega dne nam bodo zagotovo ostali dolgo v spominu. Načela zdravega načina življenja moramo začeti upoštevati čim prej.

Zapisala: Aleksandra Kociper

 

3. razred

 

6. razred

 

7. razred

 

8. razred

 

9. razred