Ekipa projekta F1 in Schools Slovenija iz Osnovne šole Ormož se predstavi

F1 in Schools je neprofitna organizacija, ustanovljena z namenom povezovanja šolstva in gospodarstva. Zagotavlja razburljivo in bogato izobraževanje z izkušnjami in privlačnostjo Formule 1. Projekt je bil prvič predstavljen v Združenem kraljestvu leta 2000 v 8 šolah. Danes deluje v več kot 26000 šolah in v 54 državah po vsem svetu. Namen je, da se aktivno vzpodbuja učence iz vseh okolij v različnih sposobnostih, da razvijajo inženirska in podjetniška znanja.

Osnovna raven tekmovanja poteka za starostno mejo od 9-14 let. Najprej se izbere ekipa, katere končna naloga je oblikovati model F1, ki ga poganja stisnjen zrak, kar je idealen uvod v svet Formule 1. Izbrana ekipa sledi popolnoma enakim procesom, ki jih predpisuje F1: registracija, iskanje sponzorjev, razporeditev vlog, oblikovanje dirkalnika, izdelava dirkalnika, preizkus in nato dirkanje z modelom avtomobila.

Ker si želimo, da tudi naši učenci pridobijo tovrstna znanja in izkušnje, se je temu projektu priključila tudi naša šola. Za sodelovanje na tekmovanju je bila po predhodno opravljenem razgovoru izbrana ekipa 6. učencev iz 7. in 8. razreda.

Ekipo sestavljajo: Nejca Rašl (vodja ekipe in glavni oblikovalec), Patrik Bogša (pomočnik glavnega oblikovalca), Luka Rajh (vodja upravljanja financ), Domen Horvat (stiki z javnostjo), Maj Pleger (glavni inženir proizvodnje) in Davyd Shaplavskyi (pomočnik inženirja proizvodnje).

Mentorstvo sva prevzeli učiteljici Janja Rudolf in Nataša Kolar, ki že vrsto let navdušeno spremljava Formulo 1.

Po opravljenem izboru ekipe in mentorjev je sledilo zbiranje sponzorjev, katerim se za pomoč iskreno zahvaljujemo. Nekatere izmed njih smo tudi obiskali in tako spoznali s čim se ukvarjajo, mi pa smo njim predstavili naš projekt.

Slika 1: Na obisku pri g. Davidu Vukoviču iz podjetja HighFly

Slika 2: Na obisku pri g. Boštjanu Kosiju iz podjetja Trace Solution

Sledilo je  grafično oblikovanje zunanje podobe dirkalnika in izbor imena ekipe. Našo ekipo smo poimenovali Holerus raicing. Ime izhaja iz besede Holermus, ki je staro poimenovanja mesta Ormož. Grafično podobo smo barvno opremili in dodali logotipe vseh sponzorjev.

Nato nas je na šoli obiskala ekipe F1 in schools Slovenia. Z njihovo pomočjo smo izrezali karoserijo dirkalnika (laserski razrez), pripravili sestavne dele (3D tiskalnik) ter opravili meritve zračnega upora v vetrovniku. Izdelan dirkalnik smo preizkusili na progi ter izmerili reakcijske čase vseh članov ekipe.

Sedaj se pripravljamo na državno tekmovanje, ki bo 29. maja 2024 na Ptuju.