5. 6. 2023 – 1. dan

Šolo v naravi smo začeli v dežju, a nam to ni skalilo odličnega razpoloženja. Po kosilu smo se sprehodili ob obali, nato pa preverili plavalne sposobnosti v notranjem bazenu. Pozno popoldanske urice smo preživeli ob ustvarjanju. Narisali smo sobne maskote in izdelali morske razglednice. Po napornem dnevu je bila večerja že težko pričakovana. Prvi dan šole v naravi smo zaključili z zadnjimi podrobnostmi na naših umetninah in zasluženim počitkom.


6. 6. 2023 – 2. dan

Drugo jutro šole v naravi nas je pozdravilo še z nekaj dežnimi kapljicami. Po jutranji telovadbi in zajtrku smo skrbno pospravili sobe in dopolnili naše razglednice. Ob razglasitvi rezultatov ocenjevanja sob (ki so bili izjemni) pa so skozi oblake že pokukali prvi sončni žarki.

Izkoristili smo priložnost in se odpravili na plažo. Po prvih negotovih korakih, pa tudi pogumnih zamahih v sveže morje, se je končno pokazalo poletno sonce in preživeli smo čudovito dopoldne ob plavanju, vodnih igrah in raziskovanju morske obale.

Po kosilu smo se z avtobusom odpeljali v Naravni rezervat Škocjanski zatok, ki leži na meji med morjem in kopnem ob izlivu rek Rižane in Badaševice. Na 2,2 km dolgi krožni učni poti smo opazovali in spoznavali življenjska okolja številnih rastlinskih in živalskih vrst, o katerih smo skozi leto učili v šoli. Navdušili so nas konji in množica ptic, ogledali smo si mlako, travnike in trstičevje ter z daljnogledom opazovali edinstveno okolje, kjer se mešata sladka in slana voda.

Polni vtisov smo se vrnili na večerjo, nato pa dan zaključili s panoramsko vožnjo z ladjico. Ob zahajajočem soncu smo se prepustili zibanju valov in si izmenjali dogodivščine celotnega dne. Nekaj energije smo še prihranili in smo na ladjici tudi zapeli ter zaplesali.


7. 6. 2023 – 3. dan

Tretji dan smo se končno zbudili v prekrasno sončno jutro. Z jutranjim tekom ob obali smo segreli mišice in misli za nov dan. Po zajtrku smo pozornost ponovno posvetili urejenosti in čistoči naših sob. Pravo zadovoljstvo je pokukati in oceniti sobe naših pomorščakov, saj so vrhunsko urejene in dodelane tako, kot v hotelu 5 zvezdic. Pri pregledu sob so bili učenci nadpovprečno motivirani in poskrbeli so za prav posebna presenečenja.
Razglednice smo že ilustrirali, manjkala so le še sporočila našim domačim. Skrbno smo jih zapisali, prilepili znamke in razglednice odposlali.
Preostanek dneva smo preživeli na obali. Pripravili smo si pravi športni dan s plavanjem, vodnimi igrami, odbojko, nogometom in badmintonom. Ta dan nam bo še posebej drag, saj smo poslikali majice, ki nas bodo tudi doma spominjale na skupne trenutke in dogodivščine šole v naravi. Uspešen dan smo zaključili z večerjo in sladoledom.


8. 6. 2023 – 4. dan

Kot bi trenil, je minil že četrti dan. Že zgodaj po zajtrku smo se z avtobusom odpeljali proti Sečovlju. Ogledali smo si Sečoveljske soline, ki so del krajinskega parka. Spoznali smo različna območja solin, proces gojenja petule, ki sol ohranja čisto, postopek pridelave soli na solnih poljih in tradicionalno solinarsko orodje, kot so štirioglate lesene natikače taperine in gavero, lesene grablje za nabiranje soli.
Ni naključje, da smo pot po ogledu solin nadaljevali v najlepše slovensko obmorsko mesto. Razcvet Pirana so omogočile prav soline in zato mu rečemo tudi mesto soli. Na Tartinijevem trgu nismo mogli mimo čudovite Benečanke. Ugotovili smo, da nima več vsem poznane rdeče fasade. Zadnje dni smo se res prepričali, kako biotsko pester je obmorski svet. Ob obisku piranskega akvarija se je izkazalo, da to drži tudi pod morsko gladino. Med predstavljenimi organizmi so prevladovale ribe, opazili pa smo tudi rake, mehkužce, iglokožce in ožigalkarje.
V Piranu nas je pošteno ogrelo in posončilo, zato smo že komaj čakali na popoldansko ohladitev v morju. Še zadnjič smo zaplavali, nato pa se osušili ob druženju in igri. Z obiskom in dobrotami nas je razveselil ravnatelj.
Večer pred ohodom domov je bil nekaj posebnega. Pripravili smo si zaključni družabni večer s predstavitvijo sob in razglasitvijo rezultatov ocenjevanja sob. Tako izjemno pospravljenih sob in gostoljubja učencev učitelji ne pomnijo. Izid ocenjevanja je bil izredno tesen in prav vsi si zaslužijo posebno pohvalo. Dan smo zaključili ob druženju in plesu.


9. 6. 2023 – 5. dan

Šola v naravi se zaključuje. Vsi se strinjamo, da bi lahko še ostali, a veselimo se tudi vrnitve domov. Od petih dni v družbi sošolcev in prijateljev smo se poslovili ob morju. Iz kamenčkov, školjk in vejic smo sestavili poslovilna sporočilca Ankaranu. Še zadnji sprehod in skupna fotografija, pa smo pripravljeni na odhod proti Ormožu. Dragi domači, komaj čakamo, da vas objamemo in z vami delimo nepozabne spomine zadnjih dni.